Waarom een vaarbewijs?

Sinds 1 april 1992 is een vaarbewijs verplicht.
Voor de watersport betekent dat vanaf die datum schippers van bepaalde categorie├źn vaartuigen een vaarbewijs moeten hebben. Deze verplichting geldt voor niet beroepssmatig gebruikte:
schepen met een lengte van 15 meter of meer; motorboten die korter zijn dan 15 meter maar een snelheid van 20 km per uur of meer kunnen halen. Er zijn twee kleine vaarbewijzen.

Waarom je vaarbewijs cursus bij Boten Bezorgdienst?

Wij zijn op de hoogte van de laatste specificaties van de Vamex, door lidmaatschap van de VIOK worden wij direct op de hoogte gebracht van de wijzigingen van de Vamex. Ook volgen onze trainers bijspijkercursussen om up to date te blijven.

WANNEER IS EEN KLEIN VAARBEWIJS VERPLICHT?

Het klein vaarbewijs is verplicht voor het varen met:

  • Een plezierjacht van 15 meter tot en met 24.99 meter;
  • Een beroepsvaartuig langer dan 15 meter maar korter dan 20 meter;
  • Een sleep- of duwboot (als het gesleepte schip niet langer is dan 20 meter);
  • Een motorboot die sneller dan 20 kilometer per uur kan varen. Daar vallen ook onder
  • De kleine rubberboten met een buitenboordmotor als die sneller kunnen varen dan 20 kilometer alsmede waterscooters en jetski`s.

Voor vaarbewijs 1 geldt, alle rivieren, kanalen en andere binnenwateren. Vaarbewijs 2 mag u daarnaast ook op het IJsselmeer, Waddenzee, Westerschelde varen.

Leeftijd vaarbewijsplichtig schip. Als je 18 jaar oud bent krijg je als je geslaagd bent een vaarbewijs. Je mag al wel eerder examen doen, als je slaagt krijg je een certificaat. Deze kan je omzetten naar het vaarbewijs als je 18 jaar bent geworden.

Heb je interesse in een cursus vaarbewijs (zowel 1 als 2) vul dan onderstaand formulier in en wij houden u op de hoogte wanneer wij weer starten met een nieuwe cursus