Voor het varen in het buitenland gelden speciale regels, u moet er rekening mee houden dat u aan die verplichting moet voldoen.
Duitsland:
Eigendomsbewijs van de boot – ICP
ICP staat voor “Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen en is een officieus eigendomsbewijs van uw boot. Het ICP wordt in Duitsland erkent net zoals in veel andere Europese lidstaten. Een ICP is twee jaar geldig en wordt in drie talen uitgegeven: Nederlands, Engels en Frans. U kunt een ICP in Nederland aanvragen bij het Watersportverbond (sinds 2016). Hiervoor heeft u nodig een officiële aankoopnota of een verzekeringspolis of een BTW verklaring.
Diesel tanken
Het netwerk van tankstations in Duitsland is minder groot dan in Nederland, maar in de meeste havens is wel een tankstation. De Duitse politie is zeer streng bij controle op rode diesel. Of u de brandstof in een ander land aantoonbaar heeft getankt maakt niet uit, indien men sporen vindt van rode diesel kunt u rekenen op een fikse boete.
België:
Vaarvignet
Op de meeste Belgische wateren moet u in het bezit zijn van een vaarvignet. Dit vignet kunt u aanschaffen bij de eerste sluismeester die u tegenkomt.
Frankrijk:
In Frankrijk moet u in het bezit zijn van een zogenaamde puts, een emmer met een touw. Ook een verbandtrommel, twee lange trossen, een pikhaak en een reddingsboei met een werplijn van ten minste tien meter zijn verplicht.
Dat geldt ook voor een anker, een waterdichte zaklantaarn, een kompas, een misthoorn en noodsignalen. Uw rubberboot moet voorzien zijn van een opblaaspomp.
Italië:
Zorg ervoor dat uw boot goed verzekerd is. In Italië is een WA-verzekering met een minimaal verzekerd bedrag van 500.000 euro per gebeurtenis verplicht. Als u niet verzekerd bent, riskeert u een forse boete. Dit “vergrijp” kan u zelfs een gevangenisstraf opleveren. Ja, de Italianen laten er geen gras over groeien. De verzekeringspapieren
moeten in het Engels zijn opgesteld. Om goed verzekerd op reis te kunnen, is het verstandig vooraf contact op te nemen met uw verzekeringsagent.
Gaat u naar Italië vraag het Italië-certificaat bij uw verzekeraar.
Kroatië:
Op de meeste wateren is een vaarvignet verplicht. Dit vignet kunt u in iedere haven verkrijgen bij de havenmeester, de zogenaamde ‘Luka Capetanja’. Deze havenmeester zal ook vragen om een lijst van de opvarenden en een verzekeringsbewijs. Als u beschikt over een schip met vaste slaapplaatsen moet u ook de vaarbewijzen en paspoorten van alle opvarenden tonen. De ‘Luka Capetanje’ schroomt meestal niet een extra bijdrage te vragen voor zijn diensten. Voor grotere boten zal hij meer geld verlangen. In Kroatië moeten alle schepen met een motorvermogen vanaf 20 pk verzekerd zijn. Het verzekeringsbewijs dient opgesteld te zijn in het Engels.
Spanje:
Hoewel Spanje geen strenge verzekeringswetten kent (in het land is zelfs een WA-verzekering van uw boot niet verplicht), is een bootverzekering wel aan te raden. Tijdens calamiteiten bij het transport of bij diefstal betaalt een verzekering zich dubbel en dwars terug. Daarbij is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden die uw verzekeraar stelt aan de beveiliging van uw schip.
In Spanje moeten bestuurders van schepen met een motorvermogen vanaf 9,5 pk in het bezit zijn van een vaarbewijs. Een “permiso de navegación”.
Op de meeste Spaanse wateren is een “Comandancia de la Marina” verplicht. Deze vaarvergunning is bij iedere plaatselijke havenmeester te verkrijgen na inzage van uw vaarbewijs en registratiebewijs.
De eisen die gesteld worden aan de uitrusting van uw schip in Spanje, zijn voor het grootste gedeelte gelijk aan de Nederlandse eisen. Maar natuurlijk zijn er, zoals gewoonlijk, enkele aanvullingen te melden. Zo moet u verplicht een anker en een ankertouw van minimaal 25 meter aan boord hebben. Ook een peddel is verplicht.
Die laatste eis komt voort uit het feit dat langs de Spaanse kust vaak een aflandige wind staat. Bij motorproblemen komt een peddel goed van pas.
Volgens onze laatste berichten moet je vanaf 9,5 pk in het bezit zijn van een vaarbewijs:
Langs alle Spaanse kusten inclusief de Canarische eilanden in het bezit zijn van vaarbewijs deel 1 en 2.
Wil je varen in Noord Spanje wordt vaarbewijs deel 1 (nog) geaccepteerd.
Ons advies: Wil je niet voor onaangename verassingen komen te staan ga voor vaarbewijs deel 1 en 2. De bekeuringen in Spanje zijn fors.